En hjärtstartare är skillnaden mellan liv och död

En hjärtstartare kan rädda liv bara den finns tillgänglig. Ofta är det hjärtstartaren som faktiskt är hela skillnaden på om en person som drabbas av hjärtstillestånd ska leva eller dö.

Det kan hända plötsligt och när eller var som helst. Någon faller ihop. Handlöst till marken. När hjärtat stannar så stannar även resten av kroppen. Under EM 2021 blev hela världen smärtsamt påminda om att även unga, vältränade elitidrottare kan drabbas av hjärtstillestånd. Fotbollsvärlden höll andan när Danmarks mittfältsstjärna Christian Eriksen föll till marken och låg alldeles stilla. Spelarna bildade en ring runt Eriksen medan sjukvårdspersonal utförde hjärt- och lungräddning på honom. Eriksen överlevde och händelsen blev en påminnelse om varför man alltid ska ha en hjärtstartare i närheten, och varför man borde känna till var den finns någonstans.

Hur används en hjärtstartare?

Hjärtstartare kan du ofta hitta på lite olika platser där det är mycket folk i omlopp. Det är till exempel vanligt att de finns tillgängliga på centralstationer, flygplatser eller kollektivtrafik. Många arbetsplatser och skolor gör också det kloka valet att investera i hjärtstartare. Varför skulle man liksom inte göra det? Det kan faktiskt rädda livet på någon stackare. Nummer ett är alltså att inhandla en hjärtstartare. Nummer två är att lära sig använda den. För den fyller inget syfte om den bara hänger på väggen utan att du vet hur den kan rädda någon. Det borde vara allmänbildning, och åtminstone arbetsgivarnas uppdrag, att lära allmänheten hur en hjärtstartare ska användas. Och var de finns, förstås.

19 Dec 2021