Avslappning

AVSLAPPNING

Olika tekniker för avslappning kan hjälpa dig att finna mer balans under dagarna. I en tid då många lider av sömnproblem kan avslappningsövningar också hjälpa dig att somna lättare samt sova bättre under natten.

Många avslappningsövningar kan du ägna dig åt utan att du behöver någon särskild utrustning. Det går lika bra hemma i soffan eller sängen som på väg hem från jobbet.

Här kommer några enkla tips som du kan prova på.

Avslappningsövningar

Det finns många typer av avslappningsövningar som kan hjälpa dig att varva ner. En av de enklaste är en kroppsscanning. Du sätter dig bekvämt på en stol eller i en soffa eller lägger dig ner i en säng eller kanske på en yogamatta. Börja med att känna den yta som har kontakt med underlaget. Hur känns den?

Börja sedan nerifrån fötterna och känn efter var du har dina tår, känn fotvalven, fötternas ovansida och anklarna. Gå därefter långsamt upp mot vaderna och känn hur musklerna slappnar av. Känn dina knän, insidan och utsidan av låren. Känn sätesmuskulaturen och ljumskarna. Vandra därefter sakta upp mot magen och korsryggen, känn hur bröstkorgen slappnar av och låt axlarna sjunka ner ytterligare. Känn hur spänningar i musklerna i övre delen av ryggen släpper. Låt nackmusklerna slappna av och även framsidan av halsen. Tänk dig att någon stryker över ansiktet så att bekymmersrynkor i pannan slätas ut. Gäspa gärna för att låta käkmusklerna slappna av. Tänk dig att du kliver in i en dusch och låter det varma vattnet strila ner från hårbotten och över resten av kroppen.

Detta är bara ett exempel på en form av avslappningsövning. På Youtube hittar du många guidade meditationer som kan hjälpa och det finns även poddar, böcker och hemsidor som beskriver fler avslappningsövningar. Har du svårt att somna kan en inspelad guidad avslappningsövning hjälpa dig att foksera.

Andningsövningar

Andningsövningar kan hjälpa dig att hitta bättre fokus. Det finns långa traditioner av andningstekniker i många kulturer, till exempel i Indien och i Tibet där de används för att uppnå olika hälsofördelar och även högre former av medvetande. Men även för en helt vanlig stressad svensk så kan andningsövningar hjälpa till att motverka stress i vardagen.

Att bli medveten om sin egen andning är det första steget. När du är stressad kanske du upptäcker att andetagen är ytliga och korta. Att fokusera på att ta djupare och längre andetag kan faktiskt hjälpa mot stress omedelbart.

Profylaktiska andningsövningar lärs också ut till gravida för att kunna hantera stress inför förlossning och för att lindra smärtor under själva förlossningsprocessen.

Avslappningsmusik

Många tycker om att använda sig av avslappningsmusik för att varva ner. Det måste inte vara valsång och new age-synthar för att musik ska kännas avslappnande. Välj något som passar dig som person. Det kan vara allt från lugn klassisk musik till lounge-musik. Ett flertal streamingtjänster har spellistor med avslappningstema som kan vara en bra startpunkt. Använd avslappningsmusiken för sig själv eller som ett komplement till avslappningsövningar som du gör för att stänga ute störande ljud.