Kroppsvård

KROPPSVÅRD SOM FÅR DIG ATT MÅ BRA

Det är inte bara vårt inre som behöver tas väl om hand för att vi ska må bra. Kroppen är förstås lika viktig för välmåendet, oavsett om man syftar till att äta hälsosamt, röra på sig och träna eller att ta hand om den i form av det yttre.

Här kommer lite tips på olika former av kroppsvård som brukar vara bra verktyg för att skapa ett välmående både i det yttre och det inre.

Massage

När musklerna känns stela av ansträngning eller när man har mycket spänningar i kroppen så kan det vara skönt att gå och få en massagebehandling. Det är även möjligt att lära sig tekniker för att massera sig själv för att uppnå avslappning samt andra typer av hälsoeffekter som främjar välmåendet och stärker immunförsvaret.

Har du möjlighet så boka in ett massagepass hos någon duktig massageterapeut. Det finns möjlighet att använda friskvårdsbidraget till denna typ av behandlingar.

Det finns även massagetekniker som du kan utföra på dig själv som kan hjälpa dig att slappna av när du inte har någon annan som kan massera dig. Enklare former av handmassage och fotmassage är två exempel och det finns tekniker för att massera skalpen som ger ökad blodcirkulation och kan lindra huvudvärk

Olika typer av massage

Det finns många olika typer av massage - från den klassiska massagen till Thaimassage, massage med varma stenar, oljemassage med mera. Vilken sorts massage som du föredrar är individuellt. Om du har djupare muskelstelhet kan du behöva en rehabiliteringsmassage för att lösa upp spänningarna. Kontakta ett kunnigt massageinstitut och beskriv dina besvär så guidar de dig till rätt typ av behandling.

Hudvårdsbehandlingar

Huden är kroppens största organ och ändå så försummas den av så många. Vi borde bli så mycket bättre på att ta hand om den för att må bra i hela kroppen. Om du inte har råd att gå till en salong för olika typer av behandlingar så kan du börja i hemmet med en enkel kroppsskrubb baserad på ingredienser som du troligtvis redan har hemma i skafferiet. Socker och olivolja till exempel är två ingredienser som du lätt kan blanda och använda som peeling direkt i duschen. Eller köp en färdig kroppspeeling och använd. Ta även en titt på de duschkrämer och kroppslotion som du använder. Vad innehåller de? Många känner att huden mår bättre när de byter till naturkosmetik istället för att använda produkter som innehåller petroleumbaserade ingredienser.

En annan klassiker som gör underverk för både kroppen och själen är att bada bastu. Ett härligt bastubad öppnar upp porerna, gör det lätt att skrubba bort döda hudceller och lämnar huden mjuk och smidig. Följer du den gamla finska traditionen där du varvar bastubadet med kalla dopp eller att rulla dig i snö så hjälper du även immunförsvaret på traven.

Vardagsträning

Den bästa formen av träning är den som blir av brukar man säga. Istället för att sätta ribban för högt och sedan vara arg på dig själv för att du inte orkar med ditt träningsschema är det smartare att börja med att bygga in naturlig träning i vardagen. Parkera bilen lite längre bort från jobbet eller hoppa av någon station tidigare och gå resten av vägen. Börja cykla till jobbet under den tid på året där vädret tillåter. Ta trapporna istället för hiss eller rulltrappa. Ta med kollegorna ut på en promenad på lunchen. Genom att börja i liten skala och sedan trappa upp träningen steg för steg kommer den att bli något som naturligt hör hemma i ditt liv.